Stenging av 3G nettet - hva betyr det for deg?

3G nettet i Norge forsvinner nå gradvis. Her kan du lese om hva dette betyr for deg, og hva du må gjøre for å unngå å stå uten nett når tiden kommer. 

3G-nettet forsvinner nå gradvis i Norge

 

Telenor har startet nedstengningen av 3G-nettet. De første 3G-senderene ble slått av allerede i i fjor. Dette året vil store deler av nettet fjernes og prosessen avsluttes neste år. Slukkingen skjer først Aust-Agder, Hedmark, Buskerud og i deler av Trøndelag. Deretter stenges 3G-nettet i resten av fylkene. Tettsteder og byer tas til slutt. Telia har også begynt prosessen med å skru av 3G-nettet, og de forventer også å være ferdig med jobben neste år.

Hvorfor slukkes 3G-nettet

 

Det er flere årsaker til at 3G-nettet slukkes. 3G begynner å bli en gammel teknologi med langt lavere hastigheter enn 4G-båndet. Frekvenser som benyttes i de ulike telenettene, er en begrenset ressurs. Telenor og Telia bruker frekvenser i 900- og 2100-båndene i 3G-nettet. Når bruken av dette nettet nå er begrenset siden det meste av nytt utstyr som smartelefoner, nettbrett og rutere støtter 4G, ønsker operatørene i stedet å benytte "3G-frekvensene" til videre utbygging av 4G-nettet.

Må bruke overbelastet 2G-nett

 

Det er fremdeles en del utstyr i bruk som ikke støtter 4G, rutere, modem, alarm-sendere etc. Når 3G-senderne forsvinner, er eneste mulighet å bruke det enda eldre 2G-nettet. Både Telenor og Telia vil beholde 2G en stund til, men dette nettet har vært overbelastet i mange år allerede. 2G-nettet er i tillegg kun en midlertidig redning for vanlig taletrafikk, sending av SMS-er og overføring av mindre mengder data, typisk overføring av telemetri og varslingsinfo. En må akseptere lange svartider i dette nettet. Har man behov for bedre responstid (f.eks. i automater, bommer/døråpnere og POS) eller høyere hastighet, må en ganske snart begynne å skifte utstyr til noe som støtter 4G.

Start å oppgrader til 4G nå

 

De som benytter 2G-utstyr bør også begynne å vurdere nye produkter på ny teknologi. 2G-nettet skal også slås av om noen år (sannsynligvis i 2025). De nye teknologiene som tar over for 2G, er Cat-M og NB-IoT som er helt overlegent 2G på alle måter. Både Telenor og Telia har allerede satt disse nettene i drift i Norge og utstyr som støtter Cat-M og NB-IoT er tilgjengelig.

Snorlaus kan bistå deg med hardware og kunnskapen du trenger for å imøtekomme endringene på best mulig måte. 

Artikler om tema:

Telenor legger ned 3G: – Dette er helt nødvendig (E24)

Nå skal Telia også skru av 3G-nettet (E24)

Stenger 3g for å gi bedre 4G (Telenor)

Utfasing av 3G-nettet – Hva betyr det for deg? (Telia)

 

DENNE ARTIKKELEN ER KOPIERT FRA VÅR DISTRIBUTØR EMCOM. ORIGINALARTIKKELEN KAN LESES HER.

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×